foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
------------------------------
 sekretariat@sp36.edu.pl
ul. Słowackiego 54/56

Szkoła Podstawowa nr 36

im. mjr. Henryka Sucharskiego

Ten tylko wart nazwy człowieka, który ma pewne przekonania i potrafi je bez względu na skutki wyznawać czynem.

/Józef Piłsudski/

Nasza szkoła uczciła Narodowe Święto Niepodległości uczestnicząc w obchodach, które odbyły się 11 listopada na Cmentarzu Jeżyckim. Pani Dyrektor Katarzyna Czyż i poczet sztandarowy pod opieką Pani Doroty Boryczko w imieniu całej społeczności szkolnej oddali hołd tym, którzy polegli za Ojczyznę.

Członkowie koła medialnego tworzą szkolne pisemko "Sensacje i Wariacje". Opisują w nim między innymi aktualne wydarzenia szkolne, swoje pasje i zainteresowania, przeprowadzają wywiady, redagują recenzje książek, filmów, gier. Gazetka powstaje na portalu JUNIOR MEDIA. Ostatnio uczyliśmy się, jak wykonać dobre zdjęcie. Po teoretycznym wprowadzeniu przyszła kolej na działania praktyczne. Wyszliśmy w teren, próbując zrobić ciekawe zdjęcia w jesiennym klimacie. Czy nam się udało? Oceńcie. Większość zdjęć wykonała Weronika Kępska z 4b.

Zapraszamy wszystkich chętnych na spotkania, które odbywają się przez cały rok w piątki o 13.20. Do końca grudnia spotykamy się także w czwartki o 13.20. Dołącz do naszego zespołu!

23 października pod tablicami Pétera Mansfelda i Romka Strzałkowskiego odbyły się miejskie obchody 59. rocznicy wybuchu Powstania Węgierskiego 1956, w których uczestniczył poczet sztandarowy naszej szkoły  pod opieką Pani Doroty Boryczko. To była lekcja patriotyzmu, bo należy zawsze pamiętać o ważnych wydarzeniach historycznych.

Klasa 4b uczestniczy  w projekcie „Przyszłość na talerzu” organizowanym przez Tesco. Pierwszym naszym zadaniem było zrobienie plakatu o tym, co dzieje się z wybranymi produktami (herbatą, ziemniakiem, oliwą, ryżem) zanim trafią na nasz talerz. Pracowaliśmy w kilku grupach i dowiedzieliśmy się wielu nowych rzeczy. Drugie zadanie było trudniejsze. Rozpoczęliśmy je od analizowania etykiet z przeróżnych produktów. Były między innymi etykiety słodyczy, napojów, makaronów, zupek błyskawicznych, sosów w paczce, mrożonek. Ustaliliśmy na podstawie obserwacji, jakie informacje możne odczytać z opakowań produktów. Pojawiły się rożne tajemnicze nazwy i skróty, których na początku nie mogliśmy rozszyfrować. Pani rozdała materiały, które nam wiele wyjaśniły. Szczególnie zainteresowało nas, co kryje się w składnikach zaczynających się od E. Na przykład E 951 czyli słodzik o nazwie aspartam, który tak często pojawia się w produktach "light". Te tajemnicze dodatki, które tak często pojawiają się na etykietach, to barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku i właśnie słodziki. Nie brzmi to smacznie, prawda?
Na koniec przygotowaliśmy własne etykiety. Królowała pizza. Wiedzieliśmy, że na naszym projekcie powinien pojawić się skład, waga, data ważności, kaloryczność. Po tych zajęciach będziemy dokładniej analizować, co wrzucamy do koszyka w sklepie. Będziemy zdrowsi!

8 października w naszej szkole gościliśmy uczniów Państwowej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I stopnia nr 1 im. Henryka Wieniawskiego w Poznaniu. Spotkanie prowadziła p. Agnieszka Gandecka, która wprowadziła naszych uczniów z klas drugich w świat barokowej muzyki, literatury, a nawet mody. Uczniowie występujący w przepięknych strojach tej epoki zagrali kilka utworów na skrzypce i harfę. Na keyboardzie, odtwarzającym klawesyn akompaniowała p. Joanna Majewska. Ta niezwykle ciekawa "lekcja o barokowej muzyce", wzbogacona o prezentację multimedialną, wywarła zarówno na uczniach, jak i nauczycielach ogromne wrażenie, tym bardziej, że młodymi wykonawcami barokowych utworów okazali się uczniowie klasy drugiej, trzeciej i czwartej. Dzieci z naszej szkoły z przyjemnością wzięłyby udział w podobnych zajęciach.

 


Copyright © 2024 SP 36 w Poznaniu Rights Reserved.